Levandule, královna aromaterapie - Floriemi

Levandule, královna aromaterapie

Kdybychom vám měly doporučit jeden jediný esenciální olej, který by u vás doma neměl chybět, byla by to jasně levandule. Kromě toho, že nádherně voní, má obrovské množství terapeutických vlastností. Přinese vám klid ve stresovém období nebo pomůže hojit drobné ranky na kůži. Možností jejího využití je ale mnohem více, v její všestrannosti se jí žádný jiný olej nevyrovná.

Odkud levandulový esenciální olej pochází

Levandule miluje středomořské podnebí. Jejími největšími producenty jsou Bulharsko a Francie. Pro výrobu levandulového esenciálního oleje se využívají květy, ze kterých se olej získává destilací. Při ní se nejprve zahřeje voda spolu s květy až k bodu varu, pak se zachytí vodní pára spolu se silicemi a po ochlazení se oddělí olej od vodní složky. Na světě existuje přes 47 druhů levandule s více než 450 odrůdami, které mají různý vzhled i vůni. Na druhu levandule a místě, kde vyrůstala, je závislé složení vydestilovaného esenciálního oleje a možnosti jeho využití.

Jaké jsou jeho účinky

Vysoce účinné léčivé vlastnosti levandule se v aromaterapii využívají již tisíce let při nejrůznějších obtížích. Tradičně má své místo v péči o tělo i duši. V aromaterapii nejčastěji pracujeme s levandulí lékařskou (Lavandula angustifolia) a levandulí širokolistou (Lavandula latifolia).

Obě levandule obsahují vysoký podíl linalolu (až 48 %), který je známý pro své antibakteriální, antivirové, antiparazitální a protiplísňové účinky. Zároveň uklidňuje, podporuje koncentraci, emocionální rovnováhu, imunitní systém, zklidňuje pokožku nebo uvolňuje stažené svaly. 

Velmi podobné vlastnosti má také linalyl acetát, který je druhou nejvýznamnější biochemickou složkou levandule lékařské (až 35 %). Navíc působí proti bolesti.

Levandule širokolistá se od levandule lékařské liší svým vysokým obsahem cineolu (až 38 %), který je antibakteriální, antivirový, protibolestivý. Také ale pomáhá při respiračních onemocněních a podporuje vykašlávání. Má osvěžující efekt, když se cítíte unavení.

Třetí výraznou složkou levandule širokolisté je kamfor (až 18 %). Ten dodává této levanduli kafrovitou vůni a opět pomáhá při zahlenění a osvěžuje. Navíc mí silné hojivé účinky na kůži.

Kdy použít kterou levanduli?

Levandule lékařská (Lavandula latifolia)

  • Zklidnění
  • Uvolnění
  • Nespavost
  • Úzkost
  • Podráždění kůže
  • Zklidnění a hojení ranek na kůži
  • Bolest hlavy způsobená napětím

Levandule širokolistá (Lavandula angustifolia)

  • Při respiračních onemocněních
  • Pro uvolnění svalů
  • Bolest od krční páteře
  • Hojení jizev

Díky obsahu kafru by se levandule širokolistá neměla používat v období těhotenství a také ji nepoužívejte u dětí do 2 let.

S jakými esenciálními oleji se levandule hezky míchá

Levandule je jedním z nejuniverzálnějších esenciálních olejů, jeho vůně ladí s většinou bylinkových, citrusových, květinových i kořenitých olejů. Míchat ji můžete například s bergamotem, pomerančem, citrónem, limetkou, mandarinkou, eukalyptem, mátou, tymiánem, bazalkou, šalvějí, kadidlem, černým popřem, cypřišem cedrem, geraniem, ylang ylangem a spoustou dalších. My jsme ho v naší autorské synergii levandulová spojili s grapefruitem, mandarinkou a geraniem.

Jak můžete levanduli prakticky využít ve svém každodenním životě

Klidný spánek a nespavost

Pro kvalitnější spánek večer před spaním provoňte svou ložnici pár kapkami levandule v difuzéru, zahalte svůj polštář do levandulové mlhy nebo smíchejte pár kapek levandule s nosným olejem a vmasírujte si jej na spánky. Pro ještě silnější sedativní účinek můžete levanduli smíchat s heřmánkem, cedrem, tymiánem, majoránkou nebo meduňkou.

Stres, úzkost a strach

Levandule je podle lékařských studií jedním z nejefektivnějších esenciálních olejů, které můžete použít jako první pomoc při návalech stresu nebo úzkosti. Nejrychlejší úlevu vám přinese její inhalace. Jak na ní?

Přímá inhalace – levanduli můžete čichat přímo z lahvičky s olejem, aplikovat pár kapek do kapesníku a ponořit do něj nos, nebo si jednoduše vyrobit inhalační tyčinku.

Provonění prostoru difuzérem – kápněte 5–8 kapek do difuzéru a nechte jej pracovat 30 minut

Relaxační koupel – ponořte se do voňavé koupele s levandulovou solí (60 g himalájské soli, 20 g nosného oleje, 10 kapek esenciálního oleje levandule)

Uvolnění svalů

Pro uvolnění svalů je ideální levanduli kombinovat s rozmarýnem, pepřem, eukalyptem, majoránkou nebo zázvorem. Vyrobte si jednoduchý masážní olej – 30 ml nosného oleje a přimíchejte 15 kapek esenciálních olejů.

Bolesti kloubů a otoky

Pro úlevu při bolesti kloubů smíchejte 30 g kokosového oleje s 15 kapkami esenciálního oleje a jemně vmasírujte. Kombinovat můžete s mátou, bergamotem, rozmarýnem, eukalyptem nebo citronovou trávou.

Plísňová onemocnění

Levandule vám pomůže bojovat s plísní na nohou. Můžete ji míchat například s esenciálním olejem z tea tree, tymiánu, oregana nebo máty.

Koupel na nohy – smíchejte půl hrnku epsomské soli s 10 kapkami esenciálního oleje a lžičkou jablečného octa. Zalijte teplou vodou, ponořte nohy nechte 15 minut působit. Koupel opakujte pravidelně.

Protiplísňové lotion – smíchejte 15 kapek esenciálního oleje s 30 ml neutrálního tělového mléka.

Bolesti hlavy

Pro rychlou úlevu při začínající bolesti hlavy smíchejte kapku nosného oleje s kapkou levandule a jemně si masírujte spánky nebo akupresurní body na spodní klenbě lebky. Pomáhá také inhalace přímo z lahvičky nebo kapesníku. Pro silnější účinek můžete přimíchat mátu. S tou ale pozor při masáží spánků, může dráždit oči.

Štípnutí hmyzem

Levandule uleví od svědění a pomůže proti otoku. Stačí štípanec ošetřit její jednou kapkou.

Drobné ranky na kůži a popáleniny

Levandulový olej působí antimikrobiálně a protizánětlivě, a proto pomáhá urychlit hojení drobných popálenin, řezných ran a škrábanců. Jeho uklidňující složky přináší úlevu při spálení od slunce. Jako první pomoc při poranění můžete kápnout jednu kapku levandule na zraněné místo. Pro zklidnění spálené kůže ji jemně ošetřete levandulovou mlhou.

Jizvy

Levandule má výborné hojivé účinky a pomáhá tak při hojení jizev. Smíchejte 20 kapek s 30 ml nosného oleje a pravidelně provádějte tlakovou masáž. Pro zvýšení účinku levanduli kombinujte s helichrysem nebo heřmánkem.

Respirační onemocnění a podpora vykašlávání

Nakapejte 2–3 kapky levandule širokolisté do misky s horkou vodou, přikryjte si hlavu a pár minut inhalujte. Pro ještě silnější synergický efekt můžete levanduli širokolistou komnbinovat s bergamotem, cedrem, cypřišem, eukalyptem, mátou, tymiánem nebo rozmarýnem.

Krásná pleť

Levandule je díky svým antioxidačním a antibakteriálním účinkům často používanou složkou přírodní kosmetiky. Pomáhá zklidnit podrážděnou pleť, hojit záněty, brzdit její stárnutí. Pro radost si můžete vyrobit například jednoduchou levandulovou pleťovou masku. Smíchejte 1 lžičku bílého kosmetického jílu s jednou lžičkou medu, 3 lžičkami vody nebo levandulového hydrolátu a jednou kapkou levandulového esenciálního oleje. Nechte masku působit do zaschnutí. Pro zklidnění začervenalé, podrážděné pokožky ji ošetřete levandulovým hydrolátem. Budete překvapeni okamžitým efektem.

Doufáme, že se nám podařilo nadchnout vás pro levanduli, a že se stane vaším milým pomocníkem v každodenním životě.

Košík

Máte poštovné zdarma Už jen 1.900,00 Kč a máte poštovné zdarma